Britannian ja Suomen välillä tuotavat tai vietävät tavarat on tulliselvitettävä.

1.1.2021 alkaen Suomen ja Britannian välillä vietävät ja tuotavat tavarat on tulliselvitettävä. Myös ne tavarat mitkä menevät väliaikaisesti Britanniaan tai tulevat väliaikaisesti Suomeen.

Yritykselläsi tulee olla EORI-numero, minkä Suomen tulli myöntää. Jos viet tavaraa yli 5 kertaa vuodessa, tulee yritys rekisteröidä myös tullin rekisteröidyksi vientiasiakkaaksi. Myös Britanniassa olevalla yrityksellä tulee olla EORI-numero.

Kun tavaraa viedään Suomesta, tulee tavara asettaa vientimenettelyyn Suomessa ja se täytyy tullata Britanniaan. Ostajan kanssa on hyvä keskustella, että ketä huolitsijaa he käyttävät kotimaassaan ja hoitavatko he itse tullauksen vai laitetaanko toimeksianto meidän kauttamme. Siinä vaiheessa, kun tavara lähtee Suomesta, on tärkeää, että sekä vientiselvitys ja tullaus olisi tehtynä.

Kun tavaraa tuodaan Britanniasta Suomeen, tulee tavara vientiselvittää Britanniasta ja tullata Suomeen. Jos ja kun tavara saapuu Suomeen muiden EU maiden kautta, tulee tavara asettaa passitusmenettelyyn Britanniassa, tällöin tavaroille varataan myös vakuus. Passitus päätetään Suomessa siinä yhteydessä, kun tavara tullataan maahan ja vakuus vapautetaan.

Ennen tavaroiden vientiä ja tuontia on tärkeää varmistaa, että kohdistuuko niihin rajoituksia.

Sillä on myös merkitystä, että mikä on viimeinen EU maa, josta tavarat poistuvat. Jos tavarat poistuvat esimerkiksi Alankomaista laivalla, niin laivaterminaalit vaativat etukäteisilmoituksen mikä on tehty sähköisesti Alankomaiden Portbase Services palvelun kautta. Ilman tuota ilmoitusta auto sekä tavarat eivät pääse laivaan.

Ranskan ja Britannian välillä oleva Eurotunneli on rakennettu niin, että rajanylitys olisi mahdollisen sujuvaa ja helppoa. He ovat kehittäneet Smart border systeemin, johon kannattaa tutustua tämän ohjeen kautta.

Tulliselvityksiä varten tarvitsemme:

• kuljetusajoneuvon rekisterinumeron
• rajanylityspaikan
• tavaran kuvauksen
• pakkausten lukumäärät
• brutto- ja nettopainot
• kauppalaskukopion, josta näkyy sekä ostajan että myyjän tiedot
• Toimitusehdon sekä rahtikustannukset
• rahtikirjan, mikäli sellainen on


Tullausta varten tarvitsemme myös tiedon milloin (päivämäärä ja kellonaika) tavara on satamassa Suomessa sekä purkupaikalla.

Tarvittavat asiakirjat ja tiedot voitte toimittaa meille sähköpostilla. Huomaathan, että proformalaskun käyttö ei ole sallittua ns. normaalissa osto/myynti tapahtumassa. Proformalaskua voidaan käyttää, kun tavara toimitetaan osissa, jos vienti on ei-kaupallista tai jos tavarat viedään korjattavaksi tai jalostettavaksi.

Alankomaiden Brexit info

Ranskan tullin ohjeita rajanylitykseen

Lista huolitsijoista Britanniassa

Britannian taric koodit

Suomen taric koodit

Euro Tunnel le shuttle freight

Vieritä ylös