Saat tilattua meidän kautta Suomen EUR.1 tavaratodistukset, joilla osoitetaan, että tavara on EU-alkuperää. Todistuksella voidaan myöntää mahdollinen tullietuus viennin kohdemaassa.

Jotta voimme laatia EUR.1 tavaratodistuksen tarvitsemme seuraavat tiedot: valtakirjan (esimerkki valtakirjasta), kauppalaskun, selvityksen etuuskohteluun oikeutettujen vientitavaroiden alkuperästä, määrästä, merkistä sekä alkuperän määräytymisen perusteista. Lisäksi käytettyjä ajoneuvoja vietäessä tarvitaan tavarantoimittajan/valmistajan ilmoitus EU-etuuskohtelualkuperästä.

EUR.1 tavaratodistus on harvoja asiakirjoja minkä pitää kulkea alkuperäisenä tavaran matkassa aina kohdemaahan asti. Tämän vuoksi onkin hyvä varata kunnolla aikaa asiakirjan laatimiseen. Kun meillä on tarvittavat tiedot, laadimme EUR.1 tavaratodistuksen, jonka jälkeen käymme leimauttamassa eli hyväksyttämässä sen Kivilompolon tullissa. Kun tulli on hyväksynyt todistuksen lähetämme sen teille postitse.

  1. Selvitä ostajan kanssa kannetaanko tavarasta tulleja kohdemaassa. Usein ostaja on tämän jo selvittänyt, kun alkaa kauppoja hieromaan.
  2. Selvitä onko tuote oikeutettu etuuskohteluun/valmistettu riittävästi EU:n alueella. Euroopan komission tietokannasta voit tarkistaa tavaran/nimikkeen alkuperäsäännön. Etsi luettelosta viennin kohdemaa ja kirjoita tavaran nimike vähintään 4 numeron tarkkuudella. Valitse oikea nimike ja linkki RoO, eli alkuperäsääntö.
  3. Tarkista, että EUR.1 tavaratodistus on hyväksytty todistus viennin kohdemaassa.
  4. Hanki tässä vaiheessa tavarantoimittajan/valmistajan ilmoitus jos myytävä tavara on ajoneuvo.
  5. Toimita meille kaikki tarpeelliset asiakirjat.
  6. Me laadimme EUR.1 todistuksen ja lähetämme sen teille postitse.

Jos viet/myyt säännöllisesti etuuskohteluun oikeutettuja alkuperätuotteita EU:n ulkopuolelle, niin kannattaa hakeutua valtuuteksi viejäksi. Tulli myöntää valtuutetun viejän luvan.

sulje valikko