Tarvitsetko tullausta?

Kun tavaraa tuodaan EU:n ulkopuolisesta maasta Suomeen, on tavara tulliselvitettävä ennen kuin sen voi ottaa käyttöön eli tavaroille pitää tehdä tullaus. Jos yrityksesi suunnittelee maahantuontia, kannattaa EORI-numero hakea Tullilta hyvissä ajoin. Ilman EORI-numeroa tullausta ei voi tehdä.

Suomeen tuotavasta tavarasta on maksettava arvonlisävero, mahdolliset tullit ja muut maksut. Tullausta varten tarvitaan aina kauppalasku, josta käy ilmi mm. tavaran arvo, myyjän ja ostajan tiedot sekä toimitusehto. Tullausarvoon kuuluu tavaran hinnan lisäksi myös rahtikustannukset saapumispaikkaan EU:ssa. Myös väliaikaisesti Suomeen tuotavat tavarat on tulliselvitettävä.

Tavaran tuonnissa voi olla myös rajoituksia ja kieltoja, jotka estävät tiettyjen tuotteiden tuonnin Suomeen. Rajoituksista ja kielloista löytyy lisää tietoa tullin kotisivuilta, tai tarvittaessa voitte kysyä apua myös meiltä. On kuitenkin maahantuojan vastuulla selvittää kiellot ja rajoitukset.

Tullausta varten tarvitsemme:

 • Yrityksen EORI-numeron
 • kuljetusajoneuvon rekisterinumeron
 • rajanylityspaikan
 • tavaran kuvauksen
 • pakkausten lukumäärät tavara kohtaisesti
 • brutto- ja nettopainot tavara kohtaisesti
 • myyjän ja ostajan sähköpostiosoitteen sekä puhelinnumeron
 • laskukopion, josta näkyy sekä ostajan että myyjän tiedot
 • toimitusehdon sekä mahdolliset rahtikustannukset
 • rahtikirjan, mikäli sellainen on
 • jos tavara saapuu Suomeen laivalla, tarvitsemme tiedon milloin (päivämäärä ja kellonaika) tavara on satamassa ja purkupaikalla. Sekä saapuvan laivan nimen.

Tarvittavat asiakirjat ja tiedot voitte toimittaa meille sähköpostilla. Huomaathan, että proformalaskun käyttö ei ole sallittua ns. normaalissa osto/myynti tapahtumassa. Proformalaskua voidaan käyttää kun tavara toimitetaan osissa, jos tuonti on ei-kaupallista tai jos tavarat tuodaan korjattavaksi tai jalostettavaksi.

Etuyhteys tullauksessa

Otathan meihin hyvissä ajoin yhteyttä ennen kuin olet tuomassa tavaraa maahan, jos ostajan ja myyjän välillä on etuyhteys. Otamme tällöin yhteyttä Tullin lupakeskukseen ja teemme etuyhteydestä vaaditun selvityksen sekä varmistamme, että kauppahinta on hyväksyttävä.

Tullikoodeksissa on määritelty kahden henkilön olevan etuyhteydessä, jos:

a) he ovat johtokunnan tai hallintoneuvoston jäseniä toistensa yrityksissä;
b) he ovat oikeudelliselta asemaltaan liikekumppaneita;
c) toinen on toisen palveluksessa;
d) kolmas osapuoli suoraan tai välillisesti omistaa, valvoo tai pitää hallussaan vähintään viittä prosenttia kummankin liikkeeseen lasketuista äänioikeutetuista osakkeista tai osuuksista;
e) toinen valvoo toista suoraan tai välillisesti;
f) kolmas osapuoli valvoo molempia suoraan tai välillisesti;
g) he yhdessä valvovat kolmatta osapuolta suoraan tai välillisesti;
h) he ovat saman perheen jäseniä.

Scroll to Top